Processen

Du har något du vill skapa något kring. Det kan vara en plats, en historia. En bok du vill se få liv på scen. Du ger mig i uppdrag att sätta samman ett manus. Jag läser in mig på materialet, forskar kring platsen/händelsen/historien, hittar kärnan för en scenisk gestaltning och skriver. I slutändan har du en skräddarsydd, konstnärlig produkt, anpassad för den slags spelplats och målgrupp som du själv är inriktad på.

Workshops

Föreläsningar i att leda grupper, workshops i guidning, röstteknik, presentation - det finns många paralleller och lärdomar att göra mellan skådespelarens roll på scen och andra yrkesverksamma grupper. I mina workshops lär jag ut handfasta knep som kan hjälpa när strålkastarljuset plötsligt faller på dig.

Mellan 2014-2017 arbetade jag som huvudlärare i teater på Folkuniversitetet Art College i Göteborg. Där höll jag allmänna teaterkurser för barn och unga, regisserade föreställningar med vuxna amatörer, samt höll specialkurser i teaterteori, interaktiva guidningar, audition- och presentationsteknik och konferencierande. Jag har även ansvarat för teaterkollo på Blå Stället i Angered, regisserat barngrupper för Medborgarskolans uppvisningar i Trollhättan och Vänersborg, samt fungerat som presentationscoach för arbetslag inför samtal om viktiga upphandlingar.

Meritförteckning

2024

"Spinnas samman"

Specialbeställd monolog för Rydals museum, framförd 5 mars 2024.

2023

"Rödhjon och silversmygare" 

Vandringsföreställning i Äskhults By. Ett beställningsverk för Kungsbacka kommun om 1700-talsbyn Äskhult. Premiär juni 2023.

2022
"Rackarunge"
En dramatisering av Ester Blenda Nordströms barnbok med samma namn, för Scenkollektivet Re:acts räkning. Premiär våren 2023.

"Raska på, Alfons Åberg"
En dramatisering av Gunilla Bergströms bilderbok, med samma namn. Skriven på uppdrag av Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg, premiär juni 2022.

"Åren på Mariagården"
Ett beställningsverk för Stenungsunds kommun, om kulturarvsplatsen kring gamla Mariagården. Skapad av duon Hanna&Hanna, premiär 27 maj 2022.

2021
"Spelet om Sundsby"
En platsspecifik vandringsföreställning om Sundsby Säteri. Detta var ett beställningsverk från Tjörns kommun som inriktades särskilt mot målgruppen 'barn och unga' och baserades på platsens unika historia. Skapad av duon Hanna&Hanna.

"Drottningens barn"
En egenskriven musiksaga, inspirerad av stilen i gamla folksagor men med ett eget, moderniserat tema. Spelas med Hanna Vagants dockteater.

2019-2020
"Bansai! - en äventyrare"
En dramatisering av journalisten Ester Blenda Nordströms reportage och intervjuer, framförd som en musikmonolog. Skriven på uppdrag av Scenkollektivet Re:act och hade pga covid sin urpremiär först i oktober 2021.

2018
"Träd fram!"
Ett beställningsverk åt Göteborg&co, för Kulturkalaset i Göteborg, om Trädgårdsföreningen - en park i centrala Göteborg. Platsspecifik vandringsföreställning av Skapet Scenkonst.

"Jakten på rädsla"
En musiksaga som både är en dramatisering och modernisering av en folksaga ur bröderna Grimms arkiv. Spelas med Hanna Vagants dockteater.

2017
"Se på Sundsby"
En kort serie sketcher som blandades upp med en redan befintlig guidning på Sundsby säteri. Skapat av Skapet Scenkonst.

2016
"Den gyllene medaljen"
En egenskriven äventyrssaga som spelades med Hanna Vagants dockteater mellan åren 2016-2018.

2015 

"Mojaner - naturens magiska städare"
Dramatisering av barnboken med samma namn, av Ellinor Johansson. Slutresultatet blev en musiksaga i clownens tecken, som spelas än idag.

"Till Rydal"
Platsspecifik föreställning om bruksorten Rydal. Spelades för skolklasser och allmänhet på Rydals museum, i de gamla spinnerilokalerna. Ett beställningsverk på Rydals Museums begäran, med Skapet Scenkonst.

2014
"Din hand har gjort allt detta"
En devisingföreställning om kvinnligt konstnärskap, med Skapet Scenkonst.

Hanna&Hanna

Hanna&Hanna är ett scenkonstsamarbete mellan Hanna Sundelius och Hanna Källdin. Tillsammans skapar vi platsspecifik scenkonst och vandringsföreställningar som på ett interaktivt sätt för publiken, bokstavligt talat, genom kulturarvsplatser och museum. Genom gedigen research läggs grunden för föreställningarna som lyfter scener ur historien upp i nutid. Bägge är dessutom utbildade teaterpedagoger och kan med lätthet skapa pedagogiska teaterworkshops för skolklasser och andra grupper, som ett komplement till den sceniska upplevelsen.

Hanna&Hanna har sin grund i frigruppen Skapet Scenkonst som mellan 2013-2019 skapade verk om historiska personer och/eller platser. Skapet använde sig främst av devising i sitt framställande av sina föreställningar och blandade uttrycksformer såsom rörelse, sång och teater. Tillsammans tog de bland annat fram föreställningen "Träd fram!" om Trädgårdsföreningen i Göteborg och "Till Rydal" om bruksorten Rydal utanför Kinna. Erfarenheterna från detta bär Hanna&Hanna nu med sig in i nya, gemensamma uppdrag.